Fakültemizde 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası kapsamında “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” Sempozyumu gerçekleştirildi.
12-18 Mayıs Dünya Hemşirelik Haftası kutlamaları kapsamında Fakültemiz Hemşirelik Bölümü tarafından 13 Mayıs 2024 tarihinde Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” konulu sempozyum gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim ÇELİK gerçekleştirdi. Hemşireliğin profesyonelleşmesinin Florence Nigtingale ile başladığı ve Florence Nightingale’ in doğum günü olan 12 Mayıs’ın Hemşireler Günü olarak kutlandığını belirten ÇELİK, Uluslararası Hemşireler Birliği (International Council of Nurses - ICN)’nin 2024 yılı teması olan “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” çerçevesinde, 2024 yılında hemşireliğe yapılan stratejik yatırımın önemli ekonomik ve toplumsal faydalar sağlayabileceğinin önemine dikkat çekti.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim ÇELİK’in açılış konuşması ardından Hemşirelik Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Burcu KÜÇÜKKAYA konuşmasında, hemşirelik lisans eğitimi ve sağlıkta kalitenin artan önemi, hasta ve çalışan memnuniyeti, nitelikli iş gücü, hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesine vurgu yaptı.
Doç. Dr. İlknur Dolu ile lisans öğrencisi Merve Özoğlu başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda, Gazi Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naile BİLGİLİ “Kültürlerarası ve Küresel Hemşirelik Bakımı” başlıklı sunumunda, hemşirelik bakımında holistik ve hümanistik yaklaşımın önemi ve sağlık hizmetlerine katkılarını, kültürler arası bakımda hemşirelerin karşılaştıkları zorluklar ve bu zorluklar karşında hemşirenin yetkinliğinin önemini anlattı.
Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sergül DUYGULU “Hemşirelik Bakımında Ekonomik Güç” konulu sunumunda bilimsel çalışmalar doğrultusunda bilgiler vererek, kaliteli ve güvenli bakım ile sağlık hizmetine yapılan harcamaların azaldığının, istihdam, hasta-çalışan memnuniyetinin arttığının altını çizdi. Bakımda ekonomik güçlüklerin çözüm önerilerini tartışan DUYGULU, hemşireliğe yapılan yatırımın topluma yapılan bir yatırım olduğunu belirtti.
Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Enfeksiyon Birimi Sorumlusu Hemşire Mualla ALAÇAM ise “Sağlık Hizmetleri Sunucularında Hemşirelik Bakımı Maliyet Etkinliği” adlı sunumunda Hemşirelerin rollerine vurgu yaparak Türkiye’de toplum sağlığının korunması noktasında yapılan faaliyetleri aktardı.
BARÜ öğrencilerinin gözünden ‘hemşirelik’
Öğrenci gözüyle ICN temasında gerçekleşen ikinci oturum Dr. Öğr. Üyesi Burcu KÜÇÜKKAYA ile hemşirelik yüksek lisans öğrencisi Arif CEYLAN oturum başkanlığını gerçekleştirdi.
Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Temsilcisi, BARÜ Hemşirelik lisans öğrencisi Hakan DAŞKIRAN “Hemşirelerin Sağlık Ekonomisine Katkıları ve Hemşirelik Öğrencilerinin Sorumlulukları” konusunda öğrenci hemşirelerin üzerine düşen sorumluklara vurgu yaparak, bilgi, beceri ve tecrübelerini kullanarak öğrencilerin sağlık ekonomisine katkı sunacağını belirtti.
Hemşirelik yüksek lisans öğrencisi İlayda YILDIRIM “Hemşirelikte Uzmanlaşmanın Tüm Yönleriyle Bakıma Etkisi” başlıklı sunumunda hemşirelik uzmanlık alanlarının önemi ve bakımın ekonomik gücüne katkılarını anlattı.
Sempozyumda son olarak öğrencilerin hemşirelik mesleğine dair istek ve hayallerini aktardığı “Gelecekte Hemşirelik Farkındalık Gösterimi” adlı video izletildi.
Yoğun ilgiyle takip edilen programda gerçekleştirilen müzik dinletisi ile katılımcılar keyifli anlar yaşadı. Soru ve cevapların da alındığı sempozyum, günün anısına hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından son buldu.